Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Yardım Nafakası nedir? Yardım nafakası nasıl alınır? 2024
Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.
Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır.
Eş ile ana ve babanın bakım borçlarına ilişkin hükümler saklıdır.
Yardım nafakası kimler tarafından istenebilir?
Kanundaki üst soy kavramından kişinin annesi, babası, büyük annesi, büyük babası, anne annesi, dedi ve onların baba ve anneleri… şeklinde usulü yer alırken; alt soy kavramıyla, kişinin çocukları, çocuklarının çocukları… şeklinde füruğu yer almaktadır. Ayrıca kardeşleri de yardım nafakasını yoksulluğa düştüğü taktirde isteyebilir.
Yardım nafakası davası nerede açılır?
Yetkili mahkeme, taraflardan birinin yerleşim yeri aile mahkemesidir.
Yardım nafakası davası ne zamana kadar açılabilir?
Yardım edilmeme durumunda yoksulluğa düşüleceği durumda her zaman açılabilir. Yardım nafakasının başlangıç tarihi davanın açılış tarihi iken ödenmeyen nafakanın faiz tarihi davanın kesinleşmesinden itibaren başlayacaktır
Yardım nafakası davası nasıl açılır?
Nafaka davası, mirasçılıktaki sıra göz önünde tutularak açılır.
Dava, davacının geçinmesi için gerekli ve karşı tarafın malî gücüne uygun bir yardım isteminden ibarettir.Nafakanın, yükümlülerin bir veya bir kaçından istenmesi hakkaniyete aykırıysa hâkim, onların nafaka yükümlülüğünü azaltabilir veya kaldırabilir.
Hâkim, istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.Yetkili mahkeme, taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesidir.
Yardım nafakası şartları nelerdir?
- Nafaka talebinde bulunacak kişinin yardım alamazsa yoksulluğa düşecek olması
- Nafaka istemi borçlu ve alacaklının ekonomik durumuna orantılı bir istek olmalı
- Nafaka talep edilen aile bireyinin sıra itibariyle öncelikli olması gerekir
- Nafaka borçlusunun kardeş olması durumunda kardeşin refah bir hayat sürüyor olması gerekir
İştirak nafakasının Yardım Nafakasına dönüşmesi mümkün müdür?
İştirak nafakası 18 yaş ile sona erecektir. Ama Türk Medeni Kanunun 328’e göre Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler. Bu durumda 18 yaşını tamamlamış ortak çocuğun iştirak nafakası sona ermiş olmasına rağmen eğitim nedeniyle yardım nafakası talebinde bulabileceklerdir. İştirak nafakası yardım nafakasına dönüştürülür ve eğitim nedenli yardım nafakasından ortak çocuk yararlanmaya devam edebilir.
Yardım nafakası nasıl hesaplanır?
Yardım nafakası için SED raporu hazırlanması gerekmektedir. Hakim tarafların istemi üzerine veya resen ekonomik araştırmayı isteyecektir. Sosyal ve ekonomik durumun hesaplanması ile kişinin ekonomik durumu, kazancı, malvarlığı, yükümlülükleri, sağlık hizmetlerine sahip olup olmaması gibi birçok kaleme bakılması gerekmektedir. Böylece yardım nafakası isteyen kişinin yardım talebi gerçekleşmemesi durumunda gerçekten yoksulluğa düşüp düşmeyeceği hakimce belirlenebilecektir.
Yardım nafakası ne zamana kadar ödenir?
Nafaka alacaklısının veya nafaka borçlusunun ölümü ile davasız, yardım nafakası için gereken şartların ortadan kalkması, yoksulluk durumunun ortadan kalkması, nafaka borçlusu kardeşin refah düzeyinin değişmesi gibi durumlarda yardım nafakasının kaldırılması davası ile yardım nafakası son bulacaktır.
Yardım nafakasının kaldırılması, yardım nafakasının değiştirilmesi davası, yardım nafakasının artırılması davası hangi hallerde istenebilir?
Nafaka borçlusunun ve nafaka alacaklısının değişen ekonomik durumları ve değişen ekonomik koşulların oluşması durumunda yardım nafakasının kaldırılması değiştirilmesi veya artırımı talep edilebilecektir.
Yardım nafakası ödenmeme durumunda ne yapılmalı?
Bu durumda yapılacak iş ödenmemiş ve hali hazırda ödenmeyen nafaka alacakları için icra takibi başlatmak olacaktır. Dava zaman aşımı süresi 10 yıl iken , İlamlı – ilamsız 5 yıl içinde geriye dönük işlenen faiziyle nafakalarınızın tazminini icra eliyle istemeniz hukuki ve maddi olarak yararınıza olacaktır. Başvuracağınız bir avukat bu konuda size hukuki destek sağlayacaktır.
Yardım nafakası hakkında bazı yargı kararlarından kesitler:
3. Hukuk Dairesi E. 2016/17247 K. 2017/6724’e göre;
‘’…mirastaki tertip sırası gözetilerek, öncelikle davacının alt soyu olan çocuklarından nafaka talep etme hakkı bulunduğu belirtilmek suretiyle açılan davanın reddine karar verilmesi gerekirken; yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde davanın kısmen kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir…’’
3. Hukuk Dairesi E. 2015/15058 K. 2016/2662’ye göre;
‘’…Türk Medeni Kanunun'da kan hısımlığı mirasçılığında zümre sistemi kabul edilmiş olup, nafaka yükümlüleri arasında ilk sırada, yardım nafakası talebinde bulunanın altsoyu, ikinci sırada üstsoyu olarak ana ve babası, üçüncü sırada ise refah halinde olması koşuluyla kardeşleri yer alır. Buna göre yardım nafakası talebinde bulunan kişi öncelikle altsoyuna başvurmalıdır. Nafaka talep edecek olan, bir ön sırada nafaka borçlusu bulunduğu sürece, bir sonraki sırada yer alan nafaka yükümlüsüne başvuramaz. Aynı sırada birden fazla nafaka yükümlüsü varsa, ödenecek olan nafaka miktarı, ödeme güçleri oranında paylaştırılır. Zira nafaka yükümlülüğü müteselsil bir borç doğurmaz. Nafaka alacaklısı, çocuklarının ve anne babasının ödeme gücü olmadığını ispat etmedikçe, refah içerisinde olan kardeşinden yardım nafakası talep edemez…’’
3. Hukuk Dairesi E. 2011/14049 K. 2011/18455’e göre;
‘’…Somut olayda; davacı dava tarihinde ... olup, üniversite eğitimine devam etmektedir. İstenen nafaka yardım nafakasıdır. Önceki iştirak nafakası son bulmuştur. Mahkemece müstakil 220 TL yardım nafakasına hükmolunması gerekirken önceki sona eren iştirak nafakasının artırılması suretiyle hüküm kurulması doğru değil ise de, bu hususun düzeltilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hükmün 1.fıkrasındaki "iştirak" ibaresi çıkartılarak yerine "yardım" ibaresi eklenmek suretiyle hükmün düzeltilmesine ve düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, 22.11.2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi…’’