top of page

Uyuşturucu Madde Ticareti Suçu - Samsun Ceza Avukatı



Samsun ceza avukatı, samsun avukat, samsun ağır ceza avukatı, samsun ceza davası avukatı, samsun ağır ceza davası avukatı, samsun uyuşturucu avukatı, samsun uyuşturucu davası avukatı, samsun uyuşturucu suçu avukatı, samsun uyuşturucu kullanma suçu avukatı, samsun uyuşturucu davası, samsun uyuşturucu madde ticareti davası avukatı, ilkadım ceza davası avukatı, atakum ceza davası avukatı, alaçam ceza davası avukatı, asarcık ceza davası avukatı, ayvacık ceza davası avukatı, bafra ceza davası avukatı, terme ceza davası avukatı, ladik ceza davası avukatı, vezirköprü ceza davası avukatı, tekkeköy ceza davası avukatı, yakakent ceza davası avukatı, havza ceza davası avukatı, çarşamba ceza davası avukatı, kavak ceza davası avukatı, 19 mayıs ceza davası avukatı, salıpazarı ceza davası avukatı, canik ceza davası avukatı, ilkadım ceza avukatı, atakum ceza avukatı, alaçam ceza avukatı, asarcık ceza avukatı, ayvacık ceza  avukatı, bafra ceza avukatı, terme ceza  avukatı, ladik ceza avukatı, vezirköprü ceza avukatı, tekkeköy ceza avukatı, yakakent ceza avukatı, havza ceza avukatı, çarşamba ceza avukatı, kavak ceza avukatı, 19 mayıs ceza avukatı, salıpazarı ceza avukatı, canik ceza avukatı, ilkadım ağır ceza avukatı, atakum ağır ceza avukatı, alaçam ağır ceza avukatı, asarcık ağır ceza avukatı, ayvacık ağır ceza avukatı, bafra ağır ceza avukatı, terme ağır ceza avukatı, ladik ağır ceza avukatı, vezirköprü ağır ceza avukatı, tekkeköy ağır ceza avukatı, yakakent ağır ceza avukatı, havza ağır ceza avukatı, çarşamba ağır ceza avukatı, kavak ağır ceza avukatı, 19 mayıs ağır ceza avukatı, salıpazarı ağır ceza avukatı, canik ağır ceza avukatı, samsun iyi ceza davası avukatı, samsun ceza avukatı önerisi, samsun ceza avukatı tavsiye, samsun ceza avukatı bul, ilkadım avukat, atakum avukat, samsun tazminat avukatı, samsun çekişmeli boşanma avukatı, samsun hukuk, alaçam avukat, asarcık avukat, ayvacık avukat, bafra avukat, terme avukat, ladik avukat, vezirköprü avukat, tekkeköy avukat, yakakent avukat, havza avukat, çarşamba avukat, kavak avukat, 19 mayıs avukat, salıpazarı avukat, canik avukat,
Samsun Ceza Avukatı

Günümüzde sosyal medyanın yaygınlaşması ve öncesinde pandemi döneminin etkisi ile tüm dünyada uyuşturucu madde kullanımı ve uyuşturucu madde ticareti suçunda büyük oranda bir artış yaşanmaktadır.


Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Ticareti Suçu Nedir?

Türk Ceza Kanunu’na göre uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri imal eden, ithal eden veya ihraç eden kişi cezalandırılmaktadır. Bu suçun faili uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi imal, ihraç veya ithal eden iken suçtan zarar gören ise kamudur.


Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçunun uyuşturucu madde kullanmak suçundan farkı nedir?

Uygulamada çok karıştırılan bu iki suç tipinin ayırt edilmesindeki önemli hususlar; uyuşturucu maddenin miktarı, nasıl muhafaza edildiği vb. durumlardır.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçunda yargılama nasıl olmaktadır?

Bu suç tipinde yargılama, ihbar veya şikayet ile başlayıp, şüphelinin ifadesinin alınması sonrasında Cumhuriyet Savcısı’nın iddianameyi düzenleyip ilgili mahkemeye göndermesi ile devam etmektedir. Burada önemli olan bir diğer husus, şüpheli/sanığın tutuklanma ihtimalinin bulunmasıdır. Tutuklama, delillerin toplanmasını kolaylaştırmak, şüpheli/sanığın kaçmasını engellemek adına şüpheli/sanık adına uygulanan, tedbir mahiyetindeki bir durumdur. Kişinin tutuklanmış olması demek yargılamanın son bulup, failin cezalandırıldığı anlamına gelmemektedir. Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti suçunu konu alan ceza davaları son derece titiz bir çalışma aramaktadır. Bu nedenle bu davada bir avukattan hukuki destek alınması gerekmektedir.

 

Uyuşturucu maddeyi ruhsatsız olarak satan, sevk eden, naklede, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişinin cezası nedir?

Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ve bin günden yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Ancak, uyuşturucu veya uyarıcı madde verilen veya satılan kişinin çocuk olması hâlinde, veren veya satan kişiye verilecek hapis cezası on beş yıldan az olamaz.


Hangi uyuşturucu cezayı artırır?

Yukarıdaki fıkralarda belirtilen uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin eroin, kokain, morfin, bazmorfin, sentetik kannabinoid ve türevleri, sentetik katinon ve türevleri, sentetik opioid ve türevleri veya amfetamin ve türevleri olması verilecek cezayı yarı oranında artırır.

 

Uyuşturucu maddenin satışının nerede yapılması cezayı artırır?

Fiillerin; okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askerî ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde işlenmesi hâlinde ceza yarı oranında artırılır.

 

Uyuşturucu ticaretinin örgüt halinde yapılmasının cezaya etkisi nedir?

Yukarıdaki fıkralarda gösterilen suçların, üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında, suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde, verilecek ceza bir kat artırılır.

 

Uyuşturucu madde üretiminde kullanılan maddenin ithali, imali, satın alınması, sevk edilmesi, nakledilmesi, depolanması veya ihracının cezaya etkisi nedir?

Uyuşturucu veya uyarıcı etki doğurmamakla birlikte, uyuşturucu veya uyarıcı madde üretiminde kullanılan ve ithal veya imali resmi makamların iznine bağlı olan maddeyi ülkeye ithal eden, imal eden, satan, satın alan, sevk eden, nakleden, depolayan veya ihraç eden kişi, sekiz yıldan az olmamak üzere hapis ve bin günden yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

 

Hangi meslek mensuplarının uyuşturucu ticareti suçu işlemesi cezayı artırır?

Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Ticareti suçların tabip, diş tabibi, eczacı, kimyager, veteriner, sağlık memuru, laborant, ebe, hemşire, diş teknisyeni, hastabakıcı, sağlık hizmeti veren, kimyacılıkla veya ecza ticareti ile iştigal eden kişi tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

 

Uyuşturucu madde kullanılmasını kolaylaştıran kişiye ne ceza verilir?

Özel yer, donanım veya malzeme sağlayan, Kullananların yakalanmalarını zorlaştıracak önlemler alan, Kullanma yöntemleri konusunda başkalarına bilgi veren,

Kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

 

Uyuşturucu kullanılmasını özendiren kişiye ne ceza verilir?

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını alenen özendiren veya bu nitelikte yayın yapan kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Suçların tabip, diş tabibi, eczacı, kimyager, veteriner, sağlık memuru, laborant, ebe, hemşire, diş teknisyeni, hastabakıcı, sağlık hizmeti veren, kimyacılıkla veya ecza ticareti ile iştigal eden kişi tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır


Konu ile ilgili bazı yargıtay kararları

‘’…Uyuşturucu Maddelere Dair 1961 Tek Sözleşmesi'nin 1. maddesinin 1-n bendinde yer alan, "İmal deyimi: İstihsal hariç, uyuşturucu madde elde edilmesini mümkün kılan bütün işlemleri ifade eder ve uyuşturucu maddelerin arıtılması ve diğer uyuşturucu maddelere dönüştürülmesi işlemlerini kapsar" şeklindeki uyuşturucu madde imal tanımı ile, sanıktan elde edilen uyuşturucu madde, uyuşturucu maddenin imal edildiği iddia edilen yerin çevresinden elde edilen alet ve malzemeler nazara alınarak sanık tarafından uyuşturucu madde imal edilip edilmediği hususunda 14.04.1982 tarih ve 2659 sayılı Adli Tıp Kurumu Kanunu'nun 7. maddesi ile kurulmuş bulunan Adli Tıp Beşinci İhtisas Kurulu'ndan mütalaa alınarak, suç niteliğinin tayin ve takdiri gerektiği gözetilmeden yazılı şekilde uyuşturucu madde imal etmek suçundan hüküm kurulması…’’ (Yargıtay 10.Ceza Dairesi 2007/15034 E., 2007/13545 K.)

 

‘’..Sanıklar ... ve ... hakkında, uyuşturucu madde ticareti yaptığı iddiasıyla 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 188/3. maddesi gereğince cezalandırılması talebiyle açılan kamu davasının yargılaması neticesinde, sanıkların eyleminin 5237 sayılı Kanun’un 191. maddesinde düzenlenen uyuşturucu madde kullanma suçunu oluşturduğunun kabul edilmesi karşısında, 28/06/2014 tarihli ve 29044 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6545 sayılı Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 68. maddesi ile yeniden düzenlenen 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 191. maddesinin 8. fıkrasında “Bu Kanunun; a) 188 inci maddesinde tanımlanan uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, b) 190'ıncı maddesinde tanımlanan uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, suçundan dolayı yapılan kovuşturma evresinde, suçun münhasıran bu madde kapsamına girdiğinin anlaşılması hâlinde, sanık hakkında bu madde hükümleri çerçevesinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilir.” şeklindeki düzenleme göz önüne alınarak, 5271 sayılı Kanun’un 231/6. maddesinde belirtilen şartlar aranmaksızın sanıklar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesinin yasal bir zorunluluk olduğu gözetilmeden, yazılı şekilde sanıkların beraatine ve uyuşturucu kullanmak suçundan Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmesi, kanuna aykırı olup, kanun yararına bozma talebi yerinde görülmüştür…’’ (Yargıtay 20.Ceza Dairesi 2017/2698 E.  ,  2017/5364 K.)

 

‘’…Her ne kadar sanık, arkadaşı olan tanık Hüseyin'e para talep etmeden iki fişek esrar verdiğini beyan etmiş ise de; sanıktan ya da sanığın uyuşturucu madde sattığı iddia edilen Hüseyin'den uyuşturucu madde ele geçirilmemiş, uyuşturucu kullandığının teknik yöntemlerle belirlenmemiş olması nedeniyle sanığın sattığı iddia edilen maddenin miktarı veya TCK'nın 188. maddesi kapsamında uyuşturucu madde özelliği taşıyıp taşımadığının teknik olarak belirlenememiş olması karşısında; soyut ikrar dışında, atılı suçu işlediğini somut bir olgu olarak ortaya koyan, her türlü şüpheden uzak, mahkûmiyetine yeterli kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından sanığın beraati yerine mahkumiyetine karar verilmesi…’’ (Yargıtay 20.Ceza Dairesi 2015/13405 E.  ,  2017/4395 K.)


Samsun Ceza Avukatı

Samsun Ceza Avukatı

Samsun dava avukatı, samsun ceza avukatı, samsun avukat, samsun avukatı, samsun avukat bul, samsun ceza avukatı, samsun ceza davası avukatı, samsun ağır ceza davası avukatı, samsun ağır ceza avukatı, samsun ceza davası avukat numarası, samsun ceza avukatı numarası, samsun ceza avukatı adres, Samsun İnsanlığa Karşı Suçlar Avukatı,  Samsun Göçmen Kaçakçılığı Avukatı, Samsun İnsan Ticareti Avukatı, Samsun Göçmen kaçakçılığı davası avukatı, samsun insan ticareti davası avukatı, Samsun Kasten öldürme avukatı, samsun kasten öldürme davası avukatı, samsun kasten adam öldürme davası avukatı, samsun nitelikli kasten öldürme avukatı, samsun intihara yönlendirme avukatı, samsun intihara yönlendirme davası avukatı, samsun taksirle öldürme avukatı, samsun taksirle öldürme davası avukatı, samsun taksirle adam öldürme davası avukatı, samsun kasten yaralama avukatı, samsun kasten yaralama davası avukatı, samsun taksirle yaralama davası avukatı, samsun taksirle yaralama avukatı, samsun kasten adam yaralama avukatı, samsun kasten adam yaralama davası avukatı, samsun yaralama davası avukatı, samsun insan üzerinde deney yapılması davası avukatı, samsun organ ve doku ticareti davası avukatı, samsun işkence avukatı, samsun işkence suçu avukatı, samsun işkence davası avukatı, samsun eziyet davası avukatı, samsun eziyet suçu avukatı, samsun terk suçu avukatı, samsun terk davası avukatı, samsun yardım ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirilmemesi davası avukatı, samsun çocuk düşürtme davası avukatı, samsun çocuk düşürme davası avukatı, samsun kısırlaştırma davası avukatı, samsun cinsel saldırı davası avukatı, samsun cinsel saldırı suçu avukatı, samsun çocukların cinsel istismarı davası avukatı, samsun çocukların cinsel istismarı davası avukatı, samsun reşit olmayanla cinsel ilişki davası avukatı, samsun cinsel taciz davası avukatı, samsun cinsel taciz suçu avukatı, samsun cinsel taciz avukat, samsun tehdit suçu avukatı, samsun tehdit davası avukatı, samsun tehdit avukatı, samsun şantaj davası avukatı, samsun şantaj suçu avukatı, samsun cebir avukatı, samsun cebir davası avukatı, samsun kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçu avukatı, samsun kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma davası avukatı, samsun konut dokunulmazlığı ihlali avukat, samsun konut dokunulmazlığı ihlali davası avukatı, Samsun haberleşmenin engellenmesi davası avukatı,  samsun kişinin huzur ve sükununu bozma davası avukatı, samsun hakaret davası avukatı, samsun hakaret suçu avukatı, hakaret davası avukatı samsun, samsun hakaret avukatı, samsun kişinin hatırasına hakaret davası avukatı, samsun haberleşmenin gizliğini ihlal davası avukatı, samsun kişiler arası konuşmaların dinlenmesi davası avukatı, samsun özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi davası avukatı, samsun hırsızlık davası avukatı, samsun hırsızlık suçu avukatı, samsun hırsızlık avukat, samsun nitelikli hırsızlık avukat, samsun yağma suçu avukatı, samsun yağma avukat, samsun yağma davası avukatı, samsun mala zarar verme davası avukatı, samsun mala zarar verme avukat, samsun güveni kötüye kullanma davası avukatı, samsun güveni kötüye kullanma suçu avukatı, samsun dolandırıcılık davası avukatı, samsun dolandırıcılık suçu avukatı, samsun dolandırıcılık avukat, samsun iflas davası avukatı, samsun genel güvenliğin tehlikeye sokulması davası avukatı, samsun trafik güvenliğinin tehlikeye sokma suçu davası avukatı, samsun çevrenin kasten kirletilmesi davası avukatı, samsun gürültüye neden olma davası avukatı, samsun uyuşturucu davası avukatı, samsun uyuşturucu madde avukatı, samsun uyuşturucu mal imal ve ticareti davası avukatı, samsun uyuşturucu kullanma davası avukatı, samsun uyuşturucu avukat, samsun uyuşturucu suçu avukatı, samsun uyuşturucu ticareti avukatı, samsun uyuşturucu ticareti davası avukatı, samsun uyuşturucu, samsun uyuşturucu operasyonu, samsun parada sahtecilik davası avukatı, samsun kıymetli damgada sahtecilik davası avukatı, samsun mühürde sahtecilik davası avukatı, samsun mühür bozma davası avukatı, samsun resmi belgede sahtecilik davası avukatı, samsun resmi belgede sahtecilik avukatı, samsun özel belgede sahtecilik davası avukatı, samsun özel belgede sahtecilik avukatı, samsun halkı kin ve düşmanlığa sevk etme davası avukatı, samsun örgüt avukatı, samsun örgüt davası avukatı, samsun örgüt suçu avukatı, samsun örgüt avukat, samsun suç işlemeye tahrik davası avukatı, samsun suçu ve suçluyu övme davası avukatı, samsun müstehcenlik davası avukatı, samsun fuhuş suçu avukatı, samsun kumar oynanmasına yer ve imkan temin edilmesi suçu avukatı, samsun dilencilik suçu avukatı, samsun tefecilik davası avukatı, samsun mafya avukatı, samsun zimmet davası avukatı, samsun zimmet suçu avukatı, samsun zimmet avukat, samsun irtikap davası avukatı, samsun irtikap suçu avukatı, samsun irtikap avukat, samsun rüşvet davası avukatı, samsun rüşvet suçu avukatı, samsun  rüşvet avukat, samsun görevi ihmal davası avukatı, samsun görevi ihmal avukat, samsun görevi kötüye kullanma davası avukatı, samsun görevi kötüye kullanma suçu avukatı, samsun nüfuz ticareti avukatı, samsun nüfuz ticareti davası avukatı, samsun iftira avukat, samsun iftira davası avukatı, samsun iftira suçu avukatı, samsun suç üstlenme davası avukatı, samsun suç uydurma suçu avukatı, samsun yalan tanıklık davası avukatı, samsun suçu bildirmeme suçu avukatı, samsun suçu bildirmeme davası avukatı, samsun cumhurbaşkanına hakaret davası avukatı, samsun cumhurbaşkanına hakaret, samsun cumhurbaşkanına hakaret suçu avukatı, samsun silahlı örgüt avukatı, samsun halkı askerlikten soğutma davası avukatı,
Samsun ceza avukatı

Yorumlar

Share Your ThoughtsBe the first to write a comment.
bottom of page