Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Boşanma nedir?
Boşanma, evlilik birliğinin yasal olarak sona erdirilmesi işlemidir. Çiftler arasındaki ilişkinin artık devam etmeyeceğine ve her birinin ayrı yaşamlarına devam edeceğine hakimce hükmedilmesi amaçlanır. Bu süreç duygusal ve pratik açıdan zorlayıcı olabilir bu nedenle bir taraflarca avukat yardımı alınması dava süresince gündeme gelecek olan yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, tedbir nafakası, maddi tazminat, manevi tazminat, mal paylaşımı, velayet gibi konularda hak ve menfaat kaybı yaşanmasının önüne geçecektir.
Boşanma nedenleri özel boşanma nedenleri ve genel boşanma nedenleri şeklinde iki üst başlıkta değerlendirilebilir. Bu boşanma nedenlerinin hak düşürücü süreleri ve hakim tarafından kesin veya takdiri bir boşanma nedeni sayılması bakımından farklılık göstermektedir.
Terk nedeniyle boşanma davası nerede açılır?
Boşanma davasında eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce altı aydan beri birlikte oturdukları yer aile mahkemesi yetkilidir.
Özel Boşanma nedenleri nelerdir?
1- Zina
2- Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
3- Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
4- Terk
5- Akıl hastalığı
Genel Boşanma nedenleri nelerdir?
1- Evlilik birliğinin sarsılması
2- Müşterek hayatın yeniden kurulamaması
3- Anlaşmalı boşanma davası
Terk nedeniyle boşanma davası nedir?
Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.
Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim veya noter, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.
Terk nedeniyle boşanmanın şartları nelerdir?
- Hukuki bir evlilik birliği bulunmalıdır
- Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk etmeli veya
- Terk eden eşin haklı bir sebebi olmamalı
- Eşler arasında verilmiş olan bir ayrılık kararı bulunmamalıdır
- Ayrılık en az 6 ay sürmeli ve devam etmeli
- Davet edilen ortak konut fiili olarak girilmesi ve yaşanması için hazır olmalı
Terk nedeniyle boşanma davasında ihtar en erken ne zaman çekilebilir?
En erken 4. Ayın bitimi ile eş ortak konuta dönülmesi için ihtar çekmelidir. İhtardan 2 ay geçtikten sonra terk nedeniyle boşanma davası açılabilir.
Terk nedeniyle boşanmada tazminat talep edebilir miyim?
Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir. Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir. Maddi ve manevi tazminat talepleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
Terk nedeniyle boşanma davasında nafaka alabilir miyim?
Boşanma veya ayrılık davası açılınca hâkim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re'sen alır. Böylece dava süresince sıkıntıya girecek eş tedbir nafakası alacaktır. Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak yoksulluk nafakası isteyebilecektir. Ortak çocuk lehine ise çocuğun bakımı, eğitimi ve korunması için gerekli giderleri için iştirak nafakası talep edilebilecektir.
Boşanmada tazminat ve nafaka nedir?
1- Tedbir Nafakası: Boşanma veya ayrılık davası açılınca hâkim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re'sen alır.
2- Maddî Tazminat: Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir.
3- Manevî Tazminat: Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.
4- Yoksulluk Nafakası: Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.
5- İştirak Nafakası: Çocuğun bakımı, eğitimi ve korunması için gerekli giderler ana ve baba tarafından karşılanır. Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler. Küçüğe fiilen bakan ana veya baba, diğerine karşı çocuk adına nafaka davası açabilir.
Samsun boşanma avukatı
Samsun boşanma avukatı