Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Taksirle adam öldürme suçu nedir?
Taksirle öldürme suçu; failin, müştekinin yaşamına dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hareketlerle son vermesi demektir. Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi cezalandırılmaktadır.
Taksir Nedir?
Taksir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir. Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halinde bilinçli taksir vardır; bu halde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır.
Örneğin, bir kimsenin trafik kazasına neden olması ve bu kaza sonucunda bir kişinin ölümüne neden olması halinde taksirle öldürme suçunun varlığından bahsetmek mümkündür.
Taksir böyleyken bilinçli taksirde durum daha farklıdır. Taksirde fail sonucu dikkat ve özen eksikliğinden dolayı öngöremezken; bilinçli taksirde fail sonucu öngörür ancak sonucun gerçekleşmesini istemez. Bilinçli taksirde fail, kendi yeteneğine güvenmekte ancak sonucun gerçekleşmesini istememektedir. Örneğin, alkollü bir şekilde araç kullanan failin mağdurun ölümüne neden olması halinde bilinçli taksirle öldürme suçu oluşacaktır.
Kast Nedir?
Suçun oluşması kastın varlığına bağlıdır. Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. Failin mağdura doğru silah doğrultarak öldürme saiki ile ateş etmesi ve bunun sonucunda ölümün gerçekleşmesi halinde kastın varlığından bahsedebiliriz. Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde olası kast vardır. Fail burada "olursa olsun" düşüncesiyle hareket etmektedir. Örneğin, fail A kişisini öldürmek istemektedir. A'nın yanında da B bulunmaktadır. Fail, B'yi öldürmek istememesine rağmen ancak kurşunun ona da isabet edip ölebileceğini öngörmesine rağmen ateş eder ve sonuçta B kişisi ölürse, fail B açısında olası kast ile öldürme suçundan sorumlu olacaktır.
Taksirle Adam Öldürme Suçunun Şartları Nelerdir?
Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi cezalandırılmaktadır. Failin taksirle öldürme suçundan sorumlu olabilmesi için, failin müştekiyi, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla öldürmesi gerekmektedir. Fail, elverişli hareketini sonuçlarını öngörerek gerçekleştirmişse bu durumda taksirle öldürme değil, kasten öldürme suçu gündeme gelecektir.
Hangi Hallerde Taksirle Öldürme Suçu Oluşmaz?
Taksir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir. Fail, eyleminin sonuçlarını öngörüyor ve buna rağmen eylemini gerçekleştiriyorsa burada taksirle öldürme suçundan bahsedilemeyecektir.
Hangi Hallerde Taksirle Öldürme Suçunun Cezası Artar?
Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, faile verilecek ceza da artacaktır.
Taksirle Öldürme Suçuna Teşebbüs Mümkün Müdür?
Teşebbüs, failin suçu işlemek için elverişli hareketlerle eylemine başladıktan sonra elinde olmayan sebeplerle eylemin devamını veya sonucunu getirememesi halidir. Suça teşebbüs halinde fail, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onüç yıldan yirmi yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine dokuz yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.
Suça teşebbüsten bahsedebilmek için, failin eylemine elverişli hareketlerle başlaması ancak bu hareket sonrasında sonucun failin elinde olmayan nedenlerle gerçekleşmemesi gerekmektedir. Taksirle öldürme suçunda failin öldürme saiki bulunmadığından bu suça teşebbüsten de bahsedilemeyecektir. Keza fail bu suçta öldürme saikinde olmadığından öldürme sonucuna elverişli harekete de başlamamıştır.
Taksirle Öldürme Suçunun Faili Kimdir?
Suçun kanuni tanımında yer alan fiili birlikte gerçekleştiren kişilerden her biri, fail olarak sorumlu olur. Suçun işlenmesinde bir başkasını araç olarak kullanan kişi de fail olarak sorumlu tutulur. Taksirle öldürme suçunda fail herhangi bir kimse olabilmektedir.
Taksirle Öldürme Suçunun Mağduru Kimdir?
Türk Ceza Kanunu'na göre mağdur, suçtan zarar gören kişidir. Taksirle öldürme suçunun mağduru da herhangi bir kimse olabilir.
Taksirle Öldürme Suçu Şikayete Tabi Mi?
Şikayet, bir suç nedeniyle suçtan zarar gören kişinin, yetkili makamlara hukuka aykırı fiili ve faili yetkili makamlara bildirmesidir. Kanunda düzenlenen suçların bir kısmının soruşturulabilmesi ve kovuşturulabilmesi için şikayet şartı aranmaktadır. Bu tür suçlarda şikayet yoksa veya şikayetten vazgeçme varsa suç soruşturulamaz veya kovuşturulamaz. Ancak kanun, taksirle öldürme suçunun soruşturulması ve kovuşturulmasında şikayetin varlığını aramamıştır. Yani taksirle öldürme suçu kendiliğinden şikayet aranmaksızın soruşturulur ve kovuşturulur.
Taksirle Öldürme Suçu Uzlaşmaya Tabi Mi?
Uzlaştırma kanunda yazılan şartların gerçekleşmesi halinde tarafların ortak paydada buluşarak yargılamayı sona erdirmeyi amaçlayan alternatif bir yoldur. Uzlaştırmaya tabi suçlar; şikayete tabi suçlar ve kanunda sayılan diğer suç tipleridir. Taksirle öldürme suçu şikayete tabi değildir. Bunun yanında bu suç, uzlaşmaya tabi suçlar arasında da sayılmamıştır. Bundan bahisle, taksirle öldürme suçunun uzlaşmaya tabi olmadığını söylemek mümkündür.
Taksirle Öldürme Suçunda Görevli Mahkeme Neresidir?
Taksirle adam öldürme suçunun temel halinde görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemeleridir. Ancak taksirle öldürme suçu sonucunda birden fazla kişinin ölümü veya bir veya birden fazla kişinin ölümü ile bir veya daha fazla kişinin yaralanmasına neden olunmuşsa görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesidir.
Taksirle Öldürme Suçunun Cezası Kaç Yıldır?
-Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
-Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi iki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Taksirle Öldürme Suçu Sonucunda Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması Kararı (hagb) Verilebilir Mi?
HAGB veya diğer bir deyişle hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı, mahkemenin sanık hakkında hükmettiği ceza hakkında hükmünü açıklamamasıdır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için;
a) Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûm olmamış bulunması,
b) Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması,
c) Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın; aynen iade, suçtan önceki hâle getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi gerekir.
Taksirle öldürme suçunun temel halinde verilecek cezanın alt sınırı 2 yıldır. Mahkemece verilecek ceza 2 yılın altında olması ve diğer şartların da sağlanması halinde pek tabii HAGB hükümlerinin de uygulanması mümkün olacaktır.
Taksirle Öldürme Suçunda Tazminat
Ceza Yargılamasında, taksirle öldürme suçu sonucunda fail aleyhine bir tazminata hükmedilmemektedir. Mağdur yakınlarının tazminat talep edebilmeleri için bu taleplerini hukuk mahkemelerine yöneltmeleri gerekmektedir.
Örneğin;
-Trafik kazası nedeniyle mağdurun ölümüne neden olan fail aleyhine hukuk mahkemelerinde trafik kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası,
-İş kazası sonucunda mağdurun ölümüne neden olan fail aleyhine iş mahkemelerinde iş kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası (Ayrıntılı bilgi için İş kazaları hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz),
-Doktorun hatalı işlem veya ameliyat sonucunda mağdur ölmüş ise, hukuk mahkemelerinde malpraktis davası açılmalıdır.
Taksirle Öldürme Ve Kasten Öldürme Suçu Arasındaki Farklar Nelerdir?
-Bu iki suç arasındaki en büyük fark saiktir. Keza taksirle öldürme suçunda fail öldürme saiki ile hareket etmezken; kasten öldürme suçunda fail öldürme saiki ile hareket etmektedir.
-Kasten öldürme suçunun Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılaması görülmekte iken; taksirle öldürme suçunda ikili bir ayrıma gitmek gerekmektedir. Taksirle öldürme suçunun temel halinde görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemeleridir. Ancak taksirle öldürme suçu sonucunda birden fazla kişinin ölümü veya bir veya birden fazla kişinin ölümü ile bir veya daha fazla kişinin yaralanmasına neden olunmuşsa görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesi olacaktır.
-Kasten öldürme suçunda teşebbüs hükümleri uygulanabilirken; taksirle öldürme suçunda teşebbüs hükümlerinin uygulanması mümkün olmayacaktır.
Taksirle Öldürme Suçu Yargıtay Kararları
"Taksirle öldürme suçundan sanığın mahkumiyetine ilişkin hüküm, sanık müdafii ve katılan vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Sanık hakkında taksirle yaralama suçundan dava açıldığı, yargılama sırasında sanık tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiğinden ...1. Sulh Ceza Mahkemesinin 09/04/2009 tarih ve 2008/112 E. 2009/490 K. sayılı ilamı ile mahkemenin görevsizliğine, sanığın TCK’nın 85/1. maddesine göre yargılaması yapılmak üzere dosyanın yetkili ve görevli ...Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verildiği, mahkemece alınan... ATK 1. Adli Tıp İhtisas Kurulunun 27/07/2015 tarihli raporu ile sanığın eylemi ile ölüm neticesi arasında illiyet bağı bulunduğu tespit edilmesine karşın, sanık hakkında taksirle öldürme suçundan suç duyurusunda bulunularak, atılı suçtan dava açılması halinde dosyaların birleştirilerek sanığın hukuki durumunun değerlendirilmesi gerekirken, sanık hakkında taksirle öldürme suçundan açılmış bir dava bulunmadığı gözetilmeden, TCK'nın 85/1. maddesi uyarınca ek savunması alınarak taksirle öldürme suçundan hüküm kurulması" (Yargıtay 12.Ceza Dairesi 2019/13030E. Ve 2020/1010K)
"Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanık müdafiinin ve katılan ..., katılan ... vekilinin sair temyiz itirazlarının, reddine ancak;
Olay günü sanığın sevk ve idaresinde bulunan babasına ait araçla yanında ... ve ... olduğu halde Doğakent ışıklarından Mühye Köyü kavşağına doğru seyrettiği sırada , katılan ... 'ın sevk ve idaresinde bulunan araca taksirle çarpıp katılanlarla mağdurların yaralanmalarına ... 'ün ölümüne neden olmak suretiyle trafik güvenliğini tehlikeye soktuğu; alınan bilirkişi raporlarına göre; sanığın, olayın meydana gelmesinde tam kusurlu olduğu olayda, trafik güvenliğini tehlikeye sokma ve taksirle öldürme suçlarından açılan kamu davasında yapılan yargılama sonunda trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan sanığın beraatine, taksirle öldürme suçundan mahkumiyetine karar verilmiş ise de, TCK'nın "Trafik güvenliğini tehlikeye sokma" başlıklı 179/3. maddesinde alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek olan kişinin araç kullanma hâlinin suç olarak düzenlendiği, maddede belirtilen suçun tehlike suçu olduğu, somut olayda ise bir kişinin ölmüş olması sebebiyle zarar suçunun oluştuğu, Dairemizin yerleşik uygulamasına göre; tehlikeli eylemin zarara yol açması ve her iki suçun birlikte işlenmesi halinde sanığın hangi suç nedeniyle cezalandırılacağı belirlenirken suçlar için Kanunda öngörülen cezaların ağırlığının değil, zarar suçu-tehlike suçu ölçütünün esas alınması suretiyle, sanığın taksirle öldürme suçundan cezalandırılmasının mümkün olduğu ahvalde sadece taksirle öldürme suçundan cezalandırılması, taksirle öldürme suçundan cezalandırmanın mümkün olmadığı ahvalde ise, sanığın TCK'nın 179. maddesinde düzenlenen trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan cezalandırılması gerektiği, somut olayda sanığın taksirle öldürme suçundan cezalandırıldığı gözetildiğinde trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan ''hüküm verilmesine yer olmadığına'' kararı verilmesi yerine bu suçtan beraatine karar verilmesi,''
Taksirli suçlar açısından temel cezanın belirlenmesinde TCK'nın 61/1 ve 22/4. madde ve fıkralarında yer alan ölçütlerden olan failin kusuru, meydana gelen zararın ağırlığı, suçun işleniş biçimi ile suçun işlendiği yer ve zaman nazara alınmak suretiyle TCK'nın 3/1. maddesi uyarınca işlenen fiilin ağırlığıyla orantılı olacak şekilde maddede öngörülen alt ve üst sınırlar arasında hakkaniyete uygun bir cezaya hükmolunması gerekirken; olay günü sanığın yönetiminde bulunan 06 VFV 90 plakalı babasına ait araçla yanında ... ve ... olduğu halde Doğakent ışıklarından Mühye Köyü kavşağına doğru seyrettiği sırada, katılan ... 'ın idaresinde bulunan 06 DST 4 plakalı araca taksirle çarpıp katılanlarla mağdurların yaralanmalarına ... 'ün ölümüne neden olduğu olayda, asli kusurlu olduğu kabul edilen sanık hakkında cezaya hükmolunurken alt sınırdan yeterince uzaklaşılmaması" (Yargıtay 12.Ceza Dairesi 2017/12105E. Ve 2019/8381K.)
