Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
İştirak Nafakası Nedir?
Boşanma durumunda çocuğun velayet hakkı bırakılan taraf lehine hakim tarafından çocuk yararına hükmedilen nafaka türü iştirak nafakasıdır.
Ana ve babadan her biri, velâyeti altında bulunmayan veya kendisine bırakılmayan çocuk ile uygun kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkına sahiptir. Çocuğun bakımı, eğitimi ve korunması için gerekli giderler ana ve baba tarafından karşılanır. Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla
yükümlüdürler.
İştirak nafakası davasını kimler açabilir?
Küçüğe fiilen bakan ana veya baba, diğerine karşı çocuk adına nafaka davası açabilir. Ayırt etme gücüne sahip olmayan küçük için gereken hâllerde nafaka davası, atanacak kayyım veya vasi tarafından da açılabilir. Ayırt etme gücüne sahip olan küçük de nafaka davası açabilir.
Velayeti sonradan alabilir miyim?
Ana ve babadan her biri, diğerinin çocuk ile kişisel ilişkisini zedelemekten, çocuğun eğitilmesi ve yetiştirilmesini engellemekten kaçınmakla yükümlüdür. Kişisel ilişki sebebiyle çocuğun huzuru tehlikeye girer veya ana ve baba bu haklarını birinci fıkrada öngörülen yükümlülüklerine aykırı olarak kullanırlar veya çocuk ile ciddî olarak ilgilenmezler ya da diğer önemli sebepler varsa, kişisel ilişki kurma hakkı reddedilebilir veya kendilerinden alınabilir. Velayet kendisine bırakılan ana veya baba,
kişisel ilişki düzenlemesinin gereklerini yerine getirmezse çocuğun menfaatine aykırı olmamak kaydıyla velayet değiştirilebilir. Bu husus kişisel ilişki kurulmasına dair kararda taraflara ihtar edilir.
İştirak nafakası nasıl hesaplanır 2024?
Nafaka miktarı, çocuğun ihtiyaçları ile ana ve babanın hayat koşulları ve ödeme güçleri dikkate alınarak belirlenir. Nafaka miktarının belirlenmesinde çocuğun gelirleri de göz önünde bulundurulur. Nafaka her ay peşin olarak ödenir. Hâkim istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.
İştirak nafakası artırılabilir mi?
Durumun değişmesi hâlinde hâkim, istem üzerine nafaka miktarını yeniden belirler. Nafaka artırım davası ile ilgili ayrıntılı bilgi için buraya tıklayınız.
İştirak nafakası kaldırılabilir mi?
Durumun değişmesi hâlinde hâkim, istem üzerine nafakayı kaldırır.
İştirak nafakası davası süresince ücrete hükmedilir mi?
Nafaka davası açılınca hâkim, davacının istemi üzerine dava süresince gerekli olan önlemleri alır.
İştirak Nafaka ödenmeme durumunda ne olur?
Ana ve baba nafaka yükümlülüklerini sürekli olarak ve ısrarla yerine getirmezlerse ya da kaçma hazırlığı içinde bulundukları, mallarını gelişigüzel harcadıkları veya heba ettikleri kabul edilebilirse hâkim, gelecekteki nafaka yükümlülüklerine ilişkin olarak uygun bir güvencenin sağlanmasına veya gerektiğinde diğer önlemlerin alınmasına karar verebilir.
İştirak çocuk nafakasının süresi ne kadardır?
Çocuğun 18 yaşına kadar ödenir. Çocuğun ergin kılınması, çocuğun evlenmesi, çocuğun veya nafaka borçlusunun ölümü veya tarafların tekrar evlenmesi durumunda kesilecektir.
Anlaşmalı boşanma davasında iştirak nafakası nasıl hesaplanır?
Anlaşmalı boşanma durumunda tarafların ortak hazırlattıkları boşanma protokolünde yine aynı şekilde anlaşarak bir iştirak nafakası tutarı belirleyebilirler. İştirak nafakası miktarı çocuk lehine hükmedilebilecek bir nafaka türü olduğundan çocuğun durumunun korunacağı bir miktar üzerinde anlaşmak bu hususta önemli olacaktır.
18 yaşından sonra nafaka ödenir mi?
İştirak nafakası 18 yaş ile sona erecektir. Ama Türk Medeni Kanunun 328’e göre Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler. Bu durumda 18 yaşını tamamlamış ortak çocuğun iştirak nafakası sona ermiş olmasına rağmen eğitim nedeniyle yardım nafakası talebinde bulabileceklerdir. İştirak nafakası yardım nafakasına dönüştürülür ve eğitim boyu yardım nafakasından ortak çocuk yararlanmaya devam edebilir.
Yardım nafakası nedir?
Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür. Dava, davacının geçinmesi için gerekli ve karşı tarafın malî gücüne uygun bir yardım isteminden ibarettir. Hâkim, istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir. Yetkili mahkeme, taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesidir.
Yardım nafakası daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.
Samsun Boşanma Avukatı
Samsun Boşanma Avukatı