Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Boşanma davası
Boşanma, evlilik birliğinin yasal olarak sona erdirilmesi işlemidir. Çiftler arasındaki ilişkinin artık devam etmeyeceğine ve her birinin ayrı yaşamlarına devam edeceğine hakimce hükmedilmesi amaçlanır. Bu süreç duygusal ve pratik açıdan zorlayıcı olabilir bu nedenle bir taraflarca avukat yardımı alınması dava süresince gündeme gelecek olan yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, tedbir nafakası, maddi tazminat, manevi tazminat, mal paylaşımı, velayet gibi konularda hak ve menfaat kaybı yaşanmasının önüne geçecektir.
Boşanma nedenleri özel boşanma nedenleri ve genel boşanma nedenleri şeklinde iki üst başlıkta değerlendirilebilir. Bu boşanma nedenlerinin hak düşürücü süreleri ve hakim tarafından kesin veya takdiri bir boşanma nedeni sayılması bakımından farklılık göstermektedir.
Terk nedeniyle boşanma davası nerede açılır?
Boşanma davasında eşlerden birinin yerleşim yeri aile mahkemesi yetkilidir.
Özel Boşanma nedenleri nelerdir?
1- Zina
2- Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
3- Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
4- Terk
5- Akıl hastalığı
Genel Boşanma nedenleri nelerdir?
1- Evlilik birliğinin sarsılması
2- Müşterek hayatın yeniden kurulamaması
3- Anlaşmalı boşanma davası
Fiili ayrılık nedeniyle boşanma davası nedir?
Ortak hayatın kurulamaması nedeniyle boşanma, boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.
Fiili ayrılık nedeniyle boşanma davası şartları nelerdir?
- Daha önceden boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi
- Red kararından itibaren 3 yıl geçmiş olmalı
- Her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamış olmalı
- Eşlerden biri boşanma talebinde bulunmalı
Fiili ayrılık nedeniyle boşanma davası tarafları kimlerdir?
Önceki boşanma davasındaki kusura bakılmaksızın iki tarafta 3 yıl boyunca evlilik birliğinin yeniden tesis edilemediğini ve ayrı olarak yaşamlarını sürdürdüklerini ispat ederek bu davayı açabileceklerdir.
Fiili ayrılık nedeniyle boşanma davasında tarafların kusur oranlarına bakılır mı?
Ortak hayat 3 yıl boyunca kurulamadığı için artık evlilik birliğinin taraflar için hukuki bir anlamı bulunmayacağından bahisle kimin kusurlu olduğu davanın asıl konusu değildir. Ama pek tabi maddi tazminat ve manevi tazminat talepleri ile yoksulluk nafakası konusunda kusur oranları mahkemece dikkate alınacaktır.
Ayrı yaşamak boşanma sebebi midir?
Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık kanunda ayrı bir boşanma şekli olarak sayılmıştır. Terk nedeniyle boşanma davasına buradan ulaşabilirsiniz. Fiili ayrılık nedeniyle boşanma için önceden açılmış boşanma davasının reddedilmesi ve reddedilmesinin kesinleşmesinden itibaren 3 yıl geçmesi gerekmektedir.
Samsun Boşanma Avukatı
Samsun Boşanma Avukatı