Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Dolandırıcılık Suçu Nedir?
Günümüzde dolandırıcılık suçunu sıklıkla duymaktayız. Bu suçunun faili bazen telefon operatörleri gibi davranarak insanlardan para isteyen kişiler olurken bazen de bir başkasının kartı ile ve sahte sosyal medya ilanlarıyla insanlardan maddi menfaat elde eden kişiler olmaktadır.
Dolandırıcılık suçu Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak olarak tanımlanabilmektedir. Bu tanıma göre, dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için bu suçu işlemek isteyen kişinin hileli davranış ile bir kimseyi aldatması gerekmektedir.
Dolandırıcılık suçunun;
a) Dinî inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle,
b) Kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durum veya zor şartlardan yararlanmak suretiyle,
c) Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle,
d) Kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasi parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle,
e) Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak,
f) Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle,
g) Basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,
h) Tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında; kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında,
i) Serbest meslek sahibi kişiler tarafından, mesleklerinden dolayı kendilerine duyulan güvenin kötüye kullanılması suretiyle,
j) Banka veya diğer kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla,
k) Sigorta bedelini almak maksadıyla,
l) Kişinin, kendisini kamu görevlisi veya banka, sigorta ya da kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle,
m) Kamu görevlileriyle ilişkisinin olduğundan, onlar nezdinde hatırı sayıldığından bahisle ve belli bir işin gördürüleceği vaadiyle aldatarak işlenmesi halinde verilecek ceza artırılacaktır.
Dolandırıcılık Suçunda Hangi Mahkeme Görevlidir?
Dolandırıcılık suçunun temel ve nitelikli hali olmak üzere iki hali bulunmaktadır. Dolandırıcılık suçunun temel halinin yargılaması Asliye Ceza Mahkemelerinde görülürken; nitelikli halinin yargılaması Ağır Ceza Mahkemelerinde görülmektedir.
Dolandırıcılık Suçunda Yetkili Mahkeme Neresidir?
Kural olarak davaya bakmak yetkisi, suçun işlendiği yer mahkemesine aittir. Ancak bilişim sistemlerinin kullanıldığı dolandırıcılık suçunda buna bir istisna getirilmiştir. Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının ya da banka veya kredi kartlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenen suçlarda mağdurun yerleşim yeri mahkemeleri de yetkilidir.
Dolandırılan Kişi Neler Yapmalı?
Günümüzde dolandırıcılık suçlarının neredeyse tamamı internet veya telefon üzerinden gerçekleşmektedir. Dolandırıldığını düşünen kişinin yapması gereken ilk şey ise kişinin bulunduğu şehirdeki Savcılığa dilekçe ile şikayette bulunmasıdır. Eğer bankacılık dolandırılması mevcut ise bankanın GERÇEK telefon numarasını arayıp kart bilgilerinizin çalındığını bildirip kartlarınızın kapatılmasını istemeniz kaybınızı azaltacaktır. Yargılama aşamasına geçildiğinde mağdur, mağduriyetini banka dekontlarıyla ve varsa mesaj görüntüleriyle ispatlayabilmektedir. Sürecin devamında da dava açımı ve takibi açısından bir avukattan hukuki destek almanız sizin için süreci kolaylaştıracaktır.
Dolandırma yöntemlerine karşı nasıl önlem alırım?
En çok dolandırma yöntemlerinden biri de günümüzde maalesef ki Google’dan numara ararken karşımıza kurumsal bir şirketin numarası olarak çıkan numaraları aramamızla da gerçekleşmektedir. Google’dan numara bulmaya çalışırken numarayı paylaşan sitenin reklamla öne çıkarılan bir site olmamasına ve o kurumsal şirkete ait domaine sahip olmasına dikkat edin.
Bir diğer çokça karşılaştığımız dolandırıcılık yöntemi ise hesaplar arası para transferidir. Bu yöntem kimi zaman yakın denecek bir kimsenin size ‘’Benim kartlarda bloke var para sana gelsin sen çek bana ver’’ ile başlayan ve genelde ağır ceza da yargılanma ile sonuçlanan bir serüvene dönüşebiliyor. Bu nedenle tanımadığınız bir hesaptan para kabul etmeyin, harcamayın veya çekmeyin. İstemediğiniz bir suç trafiğinde araç olarak yer almamak için buna dikkat etmenizi öneriyoruz.
Hiçbir zaman kredi/banka kartlarınızı ve telefon numaralarınızı satmayın, kiralamayın. Kısa sürede çok para vaatleri ile bu tuzak çok fazla kullanılsa da dolandırıcılık suçunun nitelikli hallerinden olan Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırma suçundan çok kişi günümüzde yargılanmaktadır. Bu nedenle bu konuda da dikkatli olunması önemlidir.
Bilmediğiniz telefonlardan gelen aramalar sonucu kart bilgilerinizi paylaşmayın veya gelen masajlara/ linklere tıklamayın. ‘’Çark çevirdiniz kazandınız sadece kargo masrafını siz ödeyin’’ tarzı mesajları ciddiye almayın. Unutmayın bedava peynir sadece fare kapanında olur.
Borcunuz olmadığı halde ‘’Şu kadar TL borcunuz var’’, ‘’Şu dosyanız için arabuluculuk ücreti şu kadar şu hesaba hemen yatırın’’, ‘’Yasaklı site cezanız şu kadar şu hesaba ödeme yapın.’’ vari yazıları ciddiye almadan önce e devlet üzerinden hakkınızda her hangi bir icra takibi var mı veya dava görünüyor mu veya ödenmemiş borç görünüyor mu bakın. Gerekirse bir avukattan hukuki destek alın. Avukat isimleri ile atılan mesajlarda avukatın ismini baro levhada arayın. (https://www.barobirlik.org.tr/AvukatArama) Gerekirse baro levhadaki iletişim bilgileri aracılığı ile size mesaj atan kişinin o avukat olup olmadığını teyit edin.
Daha yüzlerce çeşit dava dosyalarında görülen dolandırıcılık suçu çeşitleri bulunmaktadır. Yapılacak ilk şey bu durumlarda dikkatli davranmak, yukarıdaki adımları takip etmek, bir bilene danışmak ve hukuki olarak hem maddi hem manevi kaybınızı almak için harekete geçmek olacaktır.
Samsun Ceza Avukatı
Samsun Ceza Avukatı