Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Cana/Hayata Kast Nedeniyle Boşanma Davası Samsun Boşanma Avukatı
Boşanma davası nedir?
Boşanma, evlilik birliğinin yasal olarak sona erdirilmesi işlemidir. Çiftler arasındaki ilişkinin artık devam etmeyeceğine ve her birinin ayrı yaşamlarına devam edeceğine hakimce hükmedilmesi amaçlanır. Bu süreç duygusal ve pratik açıdan zorlayıcı olabilir bu nedenle bir taraflarca avukat yardımı alınması dava süresince gündeme gelecek olan yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, tedbir nafakası, maddi tazminat, manevi tazminat, mal paylaşımı, velayet gibi konularda hak ve menfaat kaybı yaşanmasının önüne geçecektir.
Boşanma nedenleri özel boşanma nedenleri ve genel boşanma nedenleri şeklinde iki üst başlıkta değerlendirilebilir. Bu boşanma nedenlerinin hak düşürücü süreleri ve hakim tarafından kesin veya takdiri bir boşanma nedeni sayılması bakımından farklılık göstermektedir.
Boşanma davası nerede açılır?
Boşanma davasında eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce altı aydan beri birlikte oturdukları yer aile mahkemesi yetkilidir.
Özel Boşanma nedenleri nelerdir?
1- Zina
2- Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
3- Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
4- Terk
5- Akıl hastalığı
Genel Boşanma nedenleri nelerdir?
1- Evlilik birliğinin sarsılması
2- Müşterek hayatın yeniden kurulamaması
3- Anlaşmalı boşanma davası
Kast nedir?
Kast Türk Ceza Kanununda şöyle açıklanmaktadır;
‘’Suçun oluşması kastın varlığına bağlıdır. Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde olası kast vardır.’’
Hayata kast, bir kişinin bir başkasının hayatını kasıtlı olarak tehlikeye atma veya ona karşı öldürme niyetini ifade eder. Boşanma davalarında, "hayata kast" iddiası genellikle taraflar arasındaki çekişmelerde veya şiddet olaylarında ortaya çıkar. Bir eşin diğerine karşı hayata kast iddiası, örneğin bir kişinin diğerine yönelik ölüm tehditleri veya fiziksel saldırı girişimleri gibi durumlarla ilişkilendirilebilir. Hayata kast kişiyi öldürme kastıyla teşebbüste bulunması olarak gündeme gelebileceği gibi, sonucunda ölüm gerçekleşebilecek bir kaza durumunda
Hayata kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış nedeniyle boşanma davası nedir?
Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir.
Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer. Affeden tarafın dava hakkı yoktur.
Hayata kast nedeniyle boşanmanın şartları nelerdir?
- Hukuki bir evliliğin varlığı olmalı
- Eşlerden biri diğer eşin hayatına kast etmeli veya kendisine kötü davranılmalı veya ağır derecede onur kırıcı davranışta bulunmalı
- Bu olayların öğrenilmesinden itibaren 6 ay, herhalde bu boşanma sebebi olayın doğumundan itibaren 5 yıl geçmemiş olması
- Yaşanan olayın açık veya örtülü affedilmemiş olması gerekir.
Hayata kast nedeniyle boşanma davası dava açma süresi nedir?
Hayata kast pek kötü veya onur kırıcı davranış mutlak boşanma sebebidir. Hayata kast durumunun gerçekleşmesi halinde boşanma sebebi gerçekleşmiş sayılır. Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde hayata kast pek kötü veya onur kırıcı davranışın gerçekleşmesinden itibaren beş yıl geçmesiyle dava hakkı düşer. Hayata kast durumunun veya eşe kötü davranılması veya eşe onur kırıcı davranılması durumunun çok kez yapılması halinde son kez gerçekleştiği tarihten itibaren süre başlayacaktır. Kişi önceki kast ve davranışları affetmiş ve tekrar aynı durumun gerçekleşmesi halinde de bu davayı açabilecektir. Hayata kast pek kötü veya onur kırıcı davranış affedilmesi durumunda zina nedeniyle boşanma davası açılamayacak ama varsa diğer boşanma nedenlerine gidilebileceği gibi genel boşanma nedenlerinden olan evlilik birliğinin temelinden sarsılması durumuna gidilebilecektir.
Hayata kast nedeniyle boşanma davasında tazminat talep edebilir miyim?
Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir. Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.
Hayata kast nedeniyle boşanma davasında nafaka talep edebilir miyim?
Boşanma veya ayrılık davası açılınca hâkim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re'sen alır. Böylece dava süresince sıkıntıya girecek eş tedbir nafakası alacaktır. Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak yoksulluk nafakası isteyebilecektir. Ortak çocuk lehine ise çocuğun bakımı, eğitimi ve korunması için gerekli giderleri için iştirak nafakası talep edilebilecektir.
Cana kast eden eşin mal tasfiyesindeki durumu nedir?
Her eş veya mirasçıları, diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibi olurlar. Alacaklar takas edilir. Zina veya hayata kast nedeniyle boşanma hâlinde hâkim, kusurlu eşin artık değerdeki pay oranının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verebilir.
Artık değer, eklenmeden ve denkleştirmeden elde edilen miktarlar da dahil olmak üzere her eşin edinilmiş mallarının toplam değerinden bu mallara ilişkin borçlar çıkarıldıktan sonra kalan miktardır. Aldatan eşin ortak mallar üzerindeki payı hakkaniyet ölçüsünde azaltılabileceği gibi hakim takdirine göre tamamen de kaldırılabilecektir. Bu durumda kusurun oranı ve deliller aşaması önem taşımaktadır
Konu hakkında bazı yargı kararlarından kesitler:
Hukuk Genel Kurulu E. 2017/2420 K. 2019/750’ye göre;
‘’…Yapılan soruşturma ve toplanan delillerden; davacı- davalı kocanın, eşine 25.07.2012 tarihinde fiziki şiddet uyguladığı ve hakaret ettiği, davalı- davacı kadının da 27.07.2012 tarihinde dava açtığı anlaşılmaktadır. Davacı-davalı koca hakkında fiziki şiddet uygulamaktan ceza davası ikame edilmiş ve mahkum olmuştur. Davacı- davalı kocanın eşine yönelik ağır hakaret ve fiziksel şiddete ilişkin eylemleri onur kırıcı davranış oluşturur. Bu sebeple Türk Medeni Kanununun 162. maddesindeki boşanma koşulları gerçekleşmiştir. Davalı- davacı kadının eşini affettiğine dair dosya kapsamında delil de bulunmamaktadır. Bu bakımdan, mahkemenin ret gerekçesi yasal değildir. O halde, yasanın 162’nci maddesinde yer alan boşanma sebebinin oluştuğu dikkate alınarak davacı-davalı kadının davasının kabulü gerekirken reddi doğru bulunmamıştır….’’