Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Boşanma davasında maddi manevi tazminat davaları Samsun Boşanma Avukatı
Boşanma nedir?
Boşanma, evlilik birliğinin yasal olarak sona erdirilmesi işlemidir. Çiftler arasındaki ilişkinin artık devam etmeyeceğine ve her birinin ayrı yaşamlarına devam edeceğine hakimce hükmedilmesi amaçlanır. Bu süreç duygusal ve pratik açıdan zorlayıcı olabilir bu nedenle bir taraflarca avukat yardımı alınması dava süresince gündeme gelecek olan yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, tedbir nafakası, maddi tazminat, manevi tazminat, mal paylaşımı, velayet gibi konularda hak ve menfaat kaybı yaşanmasının önüne geçecektir. Bu yazımızda maddi ve manevi tazminat davasını ele alacağız. Diğer nafaka türlerini incelemek için sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
Maddi ve Manevi Tazminat nedir?
Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir.
Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.
Maddi tazminat ve Manevi tazminat davalarında zamanaşımı nedir?
Evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Boşanma davasında maddi tazminat şartları nelerdir?
1- Boşanma nedeniyle evlilik birliği sona ermiş olmalı
2- Boşanma durumunda maddi tazminat isteyen taraf karşı tarafa oranla daha az kusurlu veya kusursuz olmalılardır
3- Mevcut veya beklenen menfaatler boşanma nedeniyle zedelenmeli
4- Kesinleşmiş boşanma davasından itibaren 1 yıl içinde istemde bulunulmuş olmalı
Boşanma davasında manevi tazminat şartları nelerdir?
1- Boşanma nedeniyle evlilik birliği sona ermiş olmalı
2- Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden manevi tazminat talebinde bulunacak kişi saldırıya uğramış olmalı
3- Boşanma davasında manevi tazminat talep edilen eş kusurlu olmalı
Boşanmada maddi tazminat nasıl hesaplanır?
Kanunda da belirtildiği üzere maddi tazminat mevcut ve beklenen menfaatlerin boşa çıkması durumunda istenmektedir. Hakim istem miktarın altıda bir miktarı takdir edebilirken üstünde bir bedele taktir edemeyecektir. Bu nedenle istemde bulunulan miktar iyi belirlenmelidir. Hakim tarafların ekonomik durumunu, evlilik süresini, sosyal durumunu, evlilik içindeki mesleki durumunu, boşanma nedenlerini, ortak menfaatlerini, boşanma kusur oranlarına, tarafların evlilik yapıp yapmama durumları, evlilik durumu nedenli işten-okuldan ayrılmış bulunmaları vb. daha bir çok durum incelenir.
Boşanmada manevi tazminat nasıl hesaplanır?
Kanunda da belirtildiği üzere manevi tazminat boşanmaya sebep olan olaylar nedeniyle kişilik hakkı saldırıya uğrayan tarafça istenebilir. Kişilik hakları genel bir çerçeveye sahiptir. Yaşam hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, kişinin özgürlükleri, şeref ve haysiyeti ve doğuştan sahip olduğu birçok hak ve özgürlük kişilik hakkının içindedir. Evlenmeyle bu haklar devredilmiş olmaz. Bireyler birey olmaya devam eder. Ne yazık ki bu pek evlilik içinde görülmeyebilir. Bu nedenle kişilik haklarına aykırı davranan kusurlu taraftan tazminat istemi hasıl olabilir. Hakim tarafların ekonomik durumunu, evlilik süresini, sosyal durumunu, boşanma nedenlerini, tarafların kusur derecesi, kişilik hakkına yönelik saldırının ağırlığı, saldırının kişinin hayatındaki etkisi vb. bir çok durumu inceler.
Maddi Tazminat nasıl ödenir?
Maddî tazminat toptan veya durumun gereklerine göre irat biçiminde ödenmesine karar verilebilir. Durumun gereklilikleri ödeme borçlusu tarafın ekonomik olarak ödeme gücüyle ilişkilidir. Hâkim, istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen maddî tazminat veya nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.
Maddi tazminat iptal edilebilir mi? Maddi tazminat hangi halde kalkar?
İrat biçiminde ödenmesine karar verilen maddî tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü hâlinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi hâlinde mahkeme kararıyla kaldırılır.
Manevi Tazminat nasıl ödenir? Tazminat taksitle ödenebilir mi?
Manevî tazminatın irat biçiminde ödenmesine karar verilemez.
Maddi Tazminat Manevi Tazminat ödenmezse ne olur?
Hakim kararıyla belirlenen maddi tazminat ve manevi tazminat tutarı geciktirilmeden ödenmelidir. Kararda belirtilen tutarın ödenmemesi halinde icra takibi başlatılabileceği gibi ayrıca kesinleşmeden itibaren de faiz işletilebilecektir. Böylece tazminat kazanan taraf icra yoluyla kazandığı tutara sahip olabilir.
Konu hakkında bazı yargı kararlarından kesitler:
2. Hukuk Dairesi E. 2012/4021 K. 2012/6577’ye göre;
‘’…Boşanmanın eki olan maddi ve manevi tazminatı düzenleyen Türk Medeni Kanununun 174. maddesi incelendiğinde; manevi tazminatın sadece para olarak ödenmesi istenebileceği halde, maddi tazminat için böyle bir sınırlama bulunmamaktadır. O halde maddi tazminatın ayın (eşya) olarak ödenmesinin istenmesine yasal bir engel bulunmamaktadır. Açıklanan şekilde maddi tazminatın ayın olarak istenmesi halinde; ayının (eşyanın) dava tarihindeki değeri, maddi tazminat isteminin tavan değerini oluşturur ve ayının değerinden fazlasına hükmedilemez…’’
2. Hukuk Dairesi E. 2007/14844 K. 2007/13358’e göre;
‘’…Türk Medeni Kanununun 174/2 maddesi, boşanmaya sebebiyet vermiş olan olaylar yüzünden kişilik hakları saldırıya uğrayan tarafın, kusurlu olandan manevi tazminat isteyebileceğini öngörmüştür. Toplanan delillerden evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebep olan olaylarda tazminat isteyen davalı-davacı kocanın ağır yada eşit kusurlu olmadığı, bu olayların kişilik haklarına saldırı teşkil ettiği anlaşılmaktadır. O halde mahkemece, tarafların sosyal ve ekonomik durumları, tazminata esas olan fiilin ağırlığı ile hakkaniyet kuralları (TMK. 4 BK. 42,43,44,49) dikkate alınarak davalı-davacı koca yararına uygun miktarda manevi tazminata hükmedilmesi gerekir. Bu yönün dikkate alınmaması doğru görülmemiştir…’’
Samsun boşanma avukatı
Samsun boşanma avukatı