Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Boşanma davası
Boşanma, evlilik birliğinin yasal olarak sona erdirilmesi işlemidir. Çiftler arasındaki ilişkinin artık devam etmeyeceğine ve her birinin ayrı yaşamlarına devam edeceğine hakimce hükmedilmesi amaçlanır. Bu süreç duygusal ve pratik açıdan zorlayıcı olabilir bu nedenle bir taraflarca avukat yardımı alınması dava süresince gündeme gelecek olan yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, tedbir nafakası, maddi tazminat, manevi tazminat, mal paylaşımı, velayet gibi konularda hak ve menfaat kaybı yaşanmasının önüne geçecektir.
Tedbir Nafakası nedir?
Boşanma veya ayrılık davası açılınca hâkim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re'sen alır. Bu önlemlerden olan tedbir nafakasını hakim istem üzerine veya resen belirlemektedir.
Tedbir Nafakası Şartları nelerdir?
1- Boşanma veya ayrılık davası açılmış olmalı
2- Boşanma veya ayrılık süresince eşlerden birinin barınma, geçinme, malların yönetimi, çocukların bakım ve korunması konusunda zorluğa düşebilecek olması
Kimler Tedbir nafakası talebinde bulunabilir?
Boşanma veya ayrılık davası ile hayatı idame noktasında ekonomik olarak zor duruma düşen taraf diğer taraftan bu nafaka türünü isteyebilecektir. Talepte bulunulmamış olsa bile hakim durumun koşulları ve gereklilikleri göz önünde bulunarak boşanma ve ayrılık durumunda tedbir nafakasına hükmedecektir. Genel kanının aksine boşanma davasındaki erkek de tedbir nafakası talebinde bulunabilecektir. Birlikte yaşanmasına ara verilmesi durumunda tedbir nafakası talebinde bulunması için karşı tarafın haklı bir sebep olmaksızın diğerinin birlikte yaşamaktan kaçınması veya ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hâle gelmesi üzerine istem de bulunabilecektir.
Birlikte yaşanmasına ara verilmesi durumunda nafaka alınabilir mi?
Eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddî biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir. Birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanıyorsa hâkim, eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri alır.Eşlerden biri, haklı bir sebep olmaksızın diğerinin birlikte yaşamaktan kaçınması veya ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hâle gelmesi üzerine de yukarıdaki istemlerde bulunabilir. Eşlerin ergin olmayan çocukları varsa hâkim, ana ve baba ile çocuklar arasındaki ilişkileri düzenleyen hükümlere göre gereken önlemleri alır.Böylece taraflar boşanma davası veya ayrılık davası açmadan birlikte yaşama ara verilmesi istemi ile karşı taraftan tedbiren nafaka talep edebilecektir. Bu nafaka türünün Boşanma ve Ayrılık davalarında verilen tedbir nafakasından en önemli farklarından biri ise Boşanma ve ayrılık davalarında hakim resen nafakaya hükmedebilirken birlikte yaşama ara verilmesi durumunda istem gerekmektedir.
Birlikte yaşanmasına ara verilmesi durumunda nafakaya ilişkin bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Tedbir nafakasının artırılması veya azaltılması istemi hangi durumlarda gerçekleşir?
Boşanma davaları günümüzde bir iki yılı bulmakta kimi zaman daha da uzun sürmektedir. Bu süre zarfında değişen ekonomi, tarafların değişen ekonomik durumları, nafakanın verildiği taraf için nafakanın yeterli olmaması veya artık tarafın nafakaya ihtiyaç duymayacak ekonomik duruma gelmesi durumunda nafaka artırılması veya azaltılması davası açılabilir, talepte bulunulabilir.
2024 yılı tedbir nafakası miktarı ne kadardır?
Nafaka miktarı hakim tarafından gerekirse bilirkişi vasıtasıyla tarafların ekonomik koşullarına ve birçok kaleme göre incelenerek hesaplanan bir tutardır. Net bir tutar veya oran kanunda belirtilmemiştir. Genel kanıya rağmen boşanma durumunda mağdur ve ekonomik konuda daha zor durumda olan erkek eş de nafaka ve yukarda sayılan diğer tazminat talebinde bulunabilecektir. Hakim nafaka miktarını belirlerken eşlerin alım gücüne, çalışan eşin gelir kalemlerine, tarafın ve çocuklarının yeme, içme, giyinme, barınma, eğitim, sağlık vb. birçok gider ve gelirlerine bakmaktadır. Tarafların tüm gelir ve giderleri ve yaşam şartları göz önünde bulundurularak bir nafaka miktarı belirlenmiş olacaktır. Ekonominin değişimi ile gündeme de nafaka konusunda nafaka artırımı davası gelecektir.
Tedbir nafakası ne zaman sona erer?
Tedbir nafakası boşanma davası süresince maddi olarak dezavantajlı olan tarafın boşanma davası süresince zor durumda kalmayıp yaşamını idame ettirmesini sağlamak için verilmektedir. Boşanma davasının kesinleşmesi ile birlikte tedbir nafakasının işlevi son bulacak ve talep edilmesi ve hükmedilmesi halinde yoksulluk ve iştirak nafakası alınmaya başlanacaktır.
Tedbir nafakası isteminde görevli mahkeme neresidir?
Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Birlikte yaşanmasına ara verilmesi durumunda nafaka istemi eşlerden birinin yerleşim yerinde bulunan aile mahkemesi yetkilidir.
Konu hakkında bazı yargı kararlarından kesitler:
12. Hukuk Dairesi E. 2006/22954 K. 2007/429’a göre;
‘’…Boşanma kararına dayalı takipte vekalet ücretinin yanında kararda yer alan tedbir nafakası da istenilmektedir. Tedbir nafakası eşlerin boşanma davası sebebiyle ayrı yaşama hakkını kazanması sonucu ve aile birliğine korumaya yönelik tedbir olup bu niteliği itibariyle hüküm kesinleşinceye kadar devam eder. Somut olayda bu nitelikte bir tedbir nafakası ilamlı icra takibine konu yapılmış olup, ilamda ayrıca yoksulluk nafakasına hükmedildiğine göre ilamın kesinleşmesi ile birlikte tedbir nafakası da istenemez. Dayanak kararın dosya kapsamından kesinleşmediği anlaşıldığına göre, tedbir nafakası alacaklısı tarafından takibe konu edilmesine engel yoktur. Bu nedenle mahkemece vekalet ücreti ve işlemiş faizi dışındaki tedbir nafakasına yönelik olarak takibin devamına karar vermesi gerekirken takibin tümü ile iptali isabetsizdir…’’
2. Hukuk Dairesi E. 2012/4470 K. 2012/7616
‘’…Dava süresince geçerli olacak olan bu tedbirlerin alınması, tarafların "kusursuz" olmaları şartına bağlanmamış, Yasada, önlem için "kusur" unsuruna yer verilmemiştir. Başka bir ifade ile tarafların kusur durumu hiçbir şekilde tedbir nafakası takdirine etkili bir unsur değildir (HGK'nın 02.11.2011 tarihli 2011/2-533 esas, 2011/670 karar sayılı kararı). Lehine önlem alınacak olan taraf kusurlu olsa dahi, önlemi gerektirici sebebin varlığı halinde kanunda belirtilen geçici nitelikteki önlemlerin alınması gerekir. Öyleyse, ev hanımı olup, herhangi bir geliri ve malvarlığı bulunmayan davacı yararına dava tarihinden geçerli olmak üzere boşanma davasının reddine ilişkin kararın kesinleşmesine kadar uygun miktarda tedbir nafakası takdir edilmesi gerekirken "kusurlu" olduğu gerekçesiyle bu isteğin reddi doğru bulunmamıştır…’’
2. Hukuk Dairesi E. 2020/5821 K. 2021/406
‘’…Beykoz Aile Mahkemesinde 2012/276 esas sayılı dosyası ile bağımsız tedbir nafakası (TMK 197 m.) davasında kadın yararına aylık - TL nafakaya hükmedildiği ve bu kararın kesinleştiği dikkate alınmaksızın aynı dönem için erkek aleyhine iki ayrı tedbir nafakası olamayacağı gerekçesi ile kadın aleyhine olacak şekilde aylık - TL olan nafakanın kaldırılması yönünde hüküm kurulması doğru olmamıştır. Her ne kadar nafaka ödemesi sırasında tahsilde tekerrür oluşturulamaz ise de, 26.09.2014 tarihinden itibaren hükmolunan, miktar olarak daha az nitelikteki tedbir nafakasına ilişkin takibin iptali gerekirken bağımsız tedbir nafakası dosyasından kadın yararına hükmolunan aylık - TL tedbir nafakasına ilişkin takibin iptali kararı doğru olmamış ve bozmayı gerektirmiştir…’’
Samsun Boşanma Avukatı
Samsun Boşanma Avukatı