Samsun Avukat
Bize Ulaşın
05534084721
Aile Konutu Şerhi Nedeniyle Tapu İptal ve Tescil Davası - Samsun Avukat
Tapu iptal ve tescil davası, bir taşınmaz üzerindeki tapu kaydının hukuka aykırı olarak yapıldığının tespit edilmesi durumunda, bu kaydın iptali ve doğru malik adına yeniden tescil edilmesi amacıyla açılan davadır. Bu davada mahkeme, hukuka aykırı bir tescil olup olmadığını inceler ve eğer tespit ederse, tapunun iptaline ve doğru kişiye tesciline karar verir. Davanın sonuçlanabilmesi için, davacının hukuki yararını ve haklılığını kanıtlaması gerekmektedir. Genellikle tapu iptal ve tescil davaları muris muvazaası nedeniyle açılmaktadır.
Tapu iptal ve tescil davaları hangi nedenlerle açılır?
Kazandırıcı zamanaşımı nedeniyle, konutun aile konutu vasfı taşıması nedeniyle, imar nedeniyle, vekillik görevinin suistimali nedeniyle, kadastro nedeniyle, ölünceye kadar bakma sözleşmesi nedeniyle de tapu iptal ve tescil davası açılabilmektedir.
Aile konutu şerhi nedeniyle tapu iptal ve tescil davası nedir?
Aile konutunun ne olduğu Medeni Kanun Madde 194’de açıklanmıştır.
‘’Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz. Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini tapu müdürlüğünden isteyebilir. Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.’’
Tapu iptali ve tescil davası ise şu durumlarda gündeme gelir:
Aile konutu olarak kullanılan bir taşınmazın, eşlerden birinin rızası olmadan bir başkasına devredilmesi.
Aile konutu şerhinin tapuya işlenmeden önce taşınmazın üçüncü bir kişiye satılması veya devredilmesi.
Bu tür bir durumda, mağdur olan eş, taşınmazın eski haline getirilmesi (örneğin, önceki tapu sahibine dönmesi) için tapu iptali ve tescil davası açabilir. Bu dava ile, taşınmazın devrinin iptali talep edilir ve taşınmazın tapuda tekrar aile konutu olarak belirlenmesi sağlanır.
Hukuk Genel Kurulu 2013/2056 Esas 2015/1201 Karar sayılı karara göre;
‘’Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.Bu madde hükmü ile aile konutu şerhi konulmuş olmasa da eşlerin birlikte yaşadıkları aile konutu üzerindeki fiil ehliyetleri sınırlandırılmıştır. Sınırlandırma aile konutu şerhi konulduğu için değil, zaten var olduğu için getirilmiştir. Bu sebeple tapuya aile konutu şerhi verilmese bile o konut aile konutu özelliğini taşır. Anılan madde hükmü ile getirilen sınırlandırma, emredici niteliktedir. Dolayısıyla bu haktan önceden feragat edilemeyeceği gibi eşlerin anlaşmasıyla da ortadan kaldırılamaz ve açık rıza ancak “belirli olan” bir işlem için verilebilir… Buna göre, eşlerden biri diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez ve aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.’’
Tapu iptal ve tescil davasında görevli mahkeme neresidir?
Tapu iptal ve tescil davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Tapu iptal ve tescil davasında yetkili mahkeme neresidir?
Tapu iptal ve tescil davasında yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.
Tapu iptal ve tescil davası kime karşı açılır?
Tapu iptal ve tescil davaları tapuda haksız olarak malik olarak yer alan kişi ya da kişilere karşı açılacaktır.
Samsun Avukat